آموزش کشاورزی

صفر تا صد انواع روش کاشت بذر در محیط های مختلف

کامل ترین روش‌های کاشت بذر در محیط‌های مختلف

شاید می‌خواهید بدانید چگونه می‌توانید بذر گیاهی را در زمین‌های زراعی پرورش دهید؛ شاید هم به دنبال سود بیشتر،علاقه به پرورش بذر‌های گلخانه‌ای را دارید. شاید هم کنجکاو هستید بدانید روش کاشت بذر در منزل به چه صورت است. فرقی ندارد به دنبال چه نوع مصرفی هستید چراکه خواندن این مقاله به شما در شناخت انواع روش‌های کاشت بذر در محیط‌های مختلف کمک خواهد کرد.

استفاده از بذر برای پرورش گیاه چه فوایدی دارد؟

استفاده از بذر برای پرورش گیاه چه فوایدی دارد؟

استفاده از  بذر برای پرورش گیاه ارزان‌تر و آسان‌تر است و به شما اجازه می‌دهد تا مراقبت و کنترل بیشتری برروی گیاهتان داشته باشید. همچنین سهیم بودن شما در مسیر رشد گیاهتان می‌تواند لذت زیادی را به وجود شما تزریق کند.

نکاتی هستند که قبل از شروع کاشت بذر اعم از موقعیت مکانی باید به آن‌ها توجه نمایید.

  • بذر مناسب برای خاک و نوع گیاه مورد نظرتان را انتخاب کنید.
  • نهاد بذر خود را تقویت کنید و به آن نیرو ببخشید.
  • تغذیه و خاک (کود) مناسبی را برای بذر خود در نظر بگیرید.
  • روش کاشت ( ردیف‌کاری، خطی‌کاری، کپه‌ای) مناسب بذر خود را بشناسید.
  • عمق مناسبی را برای کاشت بذر فراهم کنید.
  • نور کافی را در دسترس بذر خود قرار دهید؛ زیرا اندازه‌ی بذر با مقدار نوری که بذر دریافت می‌کند، رابطه‌ مستقیم دارد. هرچه نور بیشتر باشد، بذر بزرگتر است و بالعکس.
  • فصلی که برای پرورش بذر انتخاب می‌کنید باید قبل از شروع سرما باشد زیرا کوتاه شدن روزها می‌تواند برروی اندازه بذر تاثیر بگذارند.
  • انتخاب دمای مناسب برای کاشت بذر، بافت مناسبی را برای گیاه شما به ارمغان می‌آورد.

دو نوع روش کاشت بذر گیاهان

کاشت مستقیم:

در این روش شما بدون نیاز به نهال یا قلمه‌ی گیاه می‌توانید بذر انتخابی خود را درون خاک قرار داده و آن را پرورش دهید.

کاشت غیر‌مستقیم:

در کاشت غیرمستقیم شما می‌توانید از منشایی غیر از بذر مانند قلمه و نهال استفاده کنید. این روش کاشت دست شمارا در انتخاب محل کاشت گیاهتان ( خانگی و گلخانه‌ای) باز می‌گذارد. این نوع کاشت می‌تواند روش مناسبی برای  داشتن کنترل بیشتر برروی گیاه و محافظت آن در برابر انواع بیماری‌ها و آفات باشد.

روشی که شما انتخاب می‌کنید تا بذرتان را بکارید به عواملی مانند فصل و شرایط آب و هوایی، بستر بذر و نوع گیاه بستگی دارد.

برای مثال اگر در فصل سرما هستیم و شما قصد پرورش گیاهی را دارید بهتر است محیطی گرم مانند خانه یا گلخانه را برای پرورش صیفی‌جات آن هم به روش غیر مستقیم انتخاب کنید. در فصول گرم برخلاف فصول سرد می‌توانید گیاهتان را مستقیما در باغچه و یا گلدان بکارید.

روش کاشت بذر در باغچه به چه صورت است؟

روش کاشت بذر در باغچه به چه صورت است؟

برروی خاک باغچه تا عمق 15 تا 20 سانتی متری، کود دامی پوسیده بریزید و به خوبی آن را مخلوط کنید.

با آبیاری خاک را کاملا خیس کنید و پس از گذشت چند ساعت و در عمق 2 تا 3 سانتی‌متری بذرها را با فاصله 10 تا 20 سانتی‌متری از یکدیگر قرار داده و با کمک خاک آن‌ها را مخفی کنید.

بدون جا‌به‌جا شدن بذرها به آبیاری خاک بپردازید.

تا جوانه زدن خاک آن را به طور مداوم آبیاری کنید تا خاک مرطوب بماند.

حالا باید صبر کنید تا بذر شما جوانه بزند.

روش کاشت بذر در گلدان به چه صورت است؟

روش کاشت بذر در گلدان به چه صورت است؟

  • طراحی گلدان انتخابی شما باید به گونه‌ای باشد که آب بتواند به راحتی از انتهای آن خارج شود؛ گلدان زهکشی گزینه مناسبی است.
  • گلدان خود را با ماسه دانه درشت تا ارتفاع 4 سانتی‌متر پر کنید.
  • بذرها را باید با فاصله 5 تا 10 سانتی‌متری از یکدیگر و در عمق 5/0 تا 1 سانتی متری کاشت.
  • بذرها را با کود دامی پوسیده بپوشانید و خاک را بدون جابه‌جا شدن بذرها آبیاری کنید.
  • بذرها برای رشد و جوانه زدن نیازمند دریافت روزانه 7 تا 8 ساعت نور هستند. با پوشاندن گلدان با کمک پلاستیک شفاف می‌توانید پروسه‌ی جوانه زدن گیاه را تسریع ببخشید.

روش کاشت بذر در خانه و محیط بسته چگونه است؟

روش کاشت بذر در خانه و محیط بسته چگونه است؟

کاشت بذر در خانه از محدودیت کمتری برخوردار است و رشد گیاه را آسان‌تر و سریع‌تر می‌کند.برای آن‌که بذر شما با موفقیت تبدیل به گیاه شود باید زمان مناسب کاشت آن را بدانید.

شش ماه قبل از فصل سرما بهترین زمان برای کاشت بذر خانگی است چراکه بذر نیاز به 6 تا 8 ساعت آفتاب مستقیم دارد و در دمای ۶۵ تا ۷۵ درجه فارنهایت جوانه می‌زند. گلدان‌هایی که در خاک قابلیت تجزیه شدن دارند برای کاشت بذر در خانه گزینه مناسبی هستند. باید به این نکته که پرورش گیاه در خانه مقطعی بود توجه کنید چراکه پس از رشد نسبتا کامل گیاه،  باید آن را در خاک فضای باز کاشت و یا به گلدانی بزرگتر منتقل کرد. کلم بروکلی، کلم بروکسل، کلم، کاهو و گوجه فرنگی ازجمله محصولاتی هستند که در خانه به راحتی قابل رشد و پرورش هستند. گل کلم، کرفس، بادمجان و فلفل نیز به دلیل ریشه‌ی کوتاهی که دارند مناسب زندگی خانگی هستند. خیار، کدو تنبل، کدو و هندوانه جزو آن دسته از محصولاتی هستند که به راحتی پیوند داده نمی‌شوند بنابراین پرورش خانگی توصیه می‌شود.

روش کاشت بذر در گلخانه به چه صورت است؟

روش کاشت بذر در گلخانه به چه صورت است؟

بذر هیبرید برای کاشت گلخانه‌ای پیشنهاد می‌شود. بذر هیبرید ترکیباتی را دارا است که رشد و جوانه زنی بذر را تسریع می‌بخشد. از جمله این ترکیبات می‌توان به قارچ‌کش ها اشاره کرد.

دمای معقول و مطلوب برای جوانه‌زنی بذر 10 تا 25 درجه سانتیگراد بوده و دمای 20 تا 25 درجه سانتیگراد برای رشد بذر مناسب است. با افزایش دما کیفیت بذر پایین می‌آید و ساقه‌ای باریک اما برگ‌های ریزی را بوجود می‌آورد.

ظرف کم عمقی را برای کاشت بذر خود انتخاب کنید. آن را در محیطی ساکن قرار دهید و در پروسه‌ی رشد از جابه‌جا کردن ظرف خودداری کنید. ظرف را با خاک پر کرده و بذرها را یا با روش پخش و یا کاشت در ردیف، بکارید. خاک خود را با کمک آب مرطوب کنید و تا جوانه زدن بذر منتظر بمانید.

تفاوت بذرهای استاندارد، هیبرید و تراریخته در چیست؟

روش‌های مختلف بذرپاشی گیاهان عبارتند از:

  • روش بذر ريزی يا خطى كارى گیاهان زراعی
  • روش بذركاری يا رديف كاری گیاهان زراعی
  • کاشت گیاهان زراعی به روش كپه ای

کاشت به روش بذرریزی یا خطی‌کاری:

کاشت به روش بذرریزی یا خطی‌کاری

برروی خطوط موازی و درعمق معین، بذرها را با کمک دست و یا ماشین بذرریز می‌کارند که در نتیجه‌ی این عمل بذرهایی یکنواخت حاصل می‌شوند. به این نوع روش کاشت بذر، روش بذرریزی می‌گویند.

کاشت به روش بذرکاری یا ردیف‌کاری:

کاشت به روش بذرکاری یا ردیف‌کاری

آفتابگردان، چغندرقند، سيب زميني، ذرت، سويا، كاهو،  كلم، گوجه فرنگي از روش کاشت ردیفی حاصل می‌شوند زیرا کلید اصلی رشد آن‌ها، فاصله داشتن ردیف ها و نیز فاصله داشتن بذرها از یکدیگر است.

کاشت به روش کپه‌ای:

کاشت به روش کپه‌ای:

در این مدل کاشت، کشت به صورت ردیفی و با کمک دست، در عمق و فاصله‌ی متناسب از دیگر بذرها صورت می‌گیرد. قوی‌ترین بوته را پس از سبز شدن شناسایی کرده و دیگر بوته‌های ضعیف را از بین ببرید. خیار، خربزه و هندوانه از جمله محصولاتی هستند که به روش کپه‌ای کشت می‌شوند.

حرف آخر

در این مقاله سعی خود را کردیم تا با نکاتی که ذکر کردیم، اطلاعات شما را در زمینه پرورش گیاهان مختلف بالا ببریم. با شناخت درست روش‌ کاشت بذر می‌توانید علاوه‌ بر صرفه جویی در زمان و سرمایه خود، در پرورش و تولید محصولاتی با کیفیت تخصص پیدا کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *